torstai 6. tammikuuta 2011

So you think you can knit - Neulojan haaste


Johdanto

Osallistuin Suomen SYTYCK-haasteeseen ja teemaksi sain Valssin ja foxtrotin, jonka kuvaus kuuluu näin:
Perinteet ja traditiot. Perinneneuleet ovat sinun juttusi. Hallitset useamman tekniikan ja tiedät niiden ja käyttämiesi mallien historian. Se voi olla konttineuletta, kirjoneuletta, eestiläistä pitsiä… Olet neulonut kauan ja arvostat harrastuksesi historiallisuutta. Historia elää ja kulkee eteenpäin neuleissasi.

Ja siitä alkoi armoton pohdinta. Kirjoneule oli jotain, mitä olin jo pitkään halunnut osata, joten lähdin etsimään perinteistä kirjoneulemallia. Revontulipuseroa mietin pitkään, olenhan lappilainen, mutta olisin valinnut siihen ehkä vähän hillitymmät värit. Mutta sitten ystäväni näytti minulle linkin todella vanhaan teokseen:


Mikä voisikaan olla perinteisempää kuin vuoden 1597 mosaiikkikuviot. Sellaisestahan tulisi hieno kirjoneule! Ja siitä se ajatus sitten lähti, vai miten se nyt menikään.

Materiaalit ja menetelmät

Kirjan mosaiikkikuvioista valitsin kirjoneuleeseeni tämän (ylempi). Hihoihin mietin tätä (alempi). Ja jotta en pääsisi liian helpolla SYTYCK-haasteesta, pitäisi minun suunnitella neule alusta loppuun itse. Otin avuksi Tuulian TTS-metodin, jonka ohjeen olin hankkinut jo aiemmin, mutta jota en ollut vielä käyttänyt. Langaksi valikoitui paksu Pirkka-lanka, jonka mahtavan värikartan sain lainaksi ystävältäni.


Tein jopa mallitilkun! Sileässä neuleessa käytin 3,5 mm puikkoja, kirjoneuleeseen vaihdoin 4,0 mm puikot.

Tulokset

Neulominen lähti mukavasti käyntiin. TTS-metodi on todella kätevä! Oli kiva vihdoin oppia käyttämään sitä. Kun pääsin kirjoneuleeseen asti, alkoi tulosta tulla vähän hitaammin, mutta kun kaavion rivit vaihtuivat toiseen ja tulos näkyä, innostuin! Tästä puserosta tulee hieno!

Mutta sitten neulominen pysähtyi. Mummo täytti 90, ja hänelle piti neuloa kämmekkäät. Sen jälkeen iski gradukärpänen vasemmalta, ja sain senkin pirulaisen valmiiksi! Ja sitten olikin jo joululahjojen vuoro. Kummityttö tarvitsi uuden neuletakin, ja pikkuveli tilasi sukat. Jouluksi piti lähteä reissuun, kiersin Lappia eikä kirjoneuleen tekeminen oikein onnistunut junassa. Deadline tuli ja meni, ja pusero on edelleen tässä vaiheessa:


Ei tullut valmista, ei. Mutta oma haasteenihan oli oppia kirjoneule ja TTS-metodi, ja molemmissa onnistuin.


Ja tämä puserohan valmistuu vielä! Joku päivä. :)


Päätelmät

Lähdin SYTYCK-haasteeseen innolla, mutta muu elämä tuli sotkemaan neulomista. Kirjoneule on koukuttavaa, mutta hidasta. Tämän haasteen jälkeen en enää pelkää aloittaa kirjoneuletta! Kyllä se onnistuu!

TTS-metodi on loistava! Sen avulla voi tehdä juuri omankokoisen ja halutunlaisen neuleen. Tulen varmasti käyttämään metodia myöhemminkin, sainhan vihdoin otettua omat mittanikin. :)

Seuraavaa SYTYCK-haastetta odotellessa...

Kamera hajosi lopullisesti (paha laitekarma) joten laadukkaat kuvat on otettu kännykällä. Pahoitteluni.

1 kommentti:

  1. Rakastuin itsekin TTS:n tämän haasteen tiimoilta. Heti kun unohdan, miten pitkäveteistä pelkän sileän neulominen oli, teen uuden neuleeen ;)

    VastaaPoista